Skymning över Budapest

 
Skymning över Budapest heter min bok som släpptes i maj 2013. Boken presenterar tidigare ej kända händelser och nätverk kring Raoul Wallenberg och visar på komplexiteten i det räddningsarbete som han blev en nyckelperson inom.
Skymning över Budapest är den autentiska berättelsen om vad som egentligen som hände i Budapest under de dramatiska månader som gjorde den unge svenske diplomaten till legend. Här berättas det dramatiskt och dag för dag om de dramatiska händelserna hösten/vintern 1944-45. Inblick ges i hemliga och farliga kontakter med motståndsrörelsen och de västallierade. Vi får följa med Wallenberg och de andra livräddarna i räddningsaktioner, som tidigare varit okända.
Detta räddningsarbete som ledde till att Budapest var den enda större staden i det av nazisterna kontrollerade Europa där judar lyckades överleva i större mängd!
Boken är ett resultat av hundratals timmar av forskning i arkiv i Ungern, Sverige och Storbritannien, där tidigare okända fakta och samband kom i dager.
Boken släpptes i maj 2013 på Carlsson Boförlag. Den finns kvar hos vissa bok bokhandlare men tyvärr inte länge överallt. Däremot kan den beställas hos alla de större internetbokhandlarna.
 En bok med titeln Skymning över Budapest
Vad är då det unika med Skymning över Budapest?
  1.      Boken är den första berättelsen för en internationell publik om den ojämförligt största humanitära räddningsaktionen under andra världskriget/ Förintelsen. Ca 100 000 människor räddades av organiserat räddningsarbete och därmed blev Budapest den enda staden på nazi-kontrollerat område där judar överlevde i stor mängd
  2.  Boken försöker presentera alla de olika aktörerna i detta räddningsarbete och visa på alla de komplexa samarbeten och nätverk som byggdes. En sådan sammanfattande vetenskaplig analys av detta räddningsarbete har aldrig tidigare gjorts för en internationell publik över denna unika händelse. Dessa strukturer och händelser beskrivs dock på en lättillgänglig, populärhistorisk sakprosa.
  3.    Boken ger en bild av Raoul Wallenbergs verksamhet som skiljer sig på många sätt från den gängse bilden. Den beskriver händelser kring den svenske diplomaten som tidigare varit okända, analyserar viktiga kontakter som ingen upptäckt tidigare.
  4.      Boken beskriver genom många pusselbitar, som har vaskats fram genom flera års forskning i ungerska arkiv som ingen har tidigare tittat i, hur Wallenberg hade nära och omfattande kontakter med den icke-kommunistiska motståndsrörelsen i landet, upp till dess högsta nivåer.
  5.     Boken belyser även de kontakter som fanns mellan Wallenberg och hans nära svenske vän och kollega Per Anger och de västallierade underrättelsetjänsterna, kontakter som hemlighållits i nära 70 år!
  6.    Med hjälp av dessa nya fakta sammanfattar boken de hittills mest trovärdiga anledningarna till Raoul Wallenbergs arrestering och avrättning av den sovjetiska säkerhetsapparaten. 
  7.      Boken försöker beskriva och analysera varför antisemitismen växte sig så stark i Ungern (Och i flera andra länder, som Österrike och Tyskland) under mellankrigstiden. Detta har tyvärr fått förnyad aktualitet just i fallet med Ungern, där den allt starkare nationalismen och högerextremismen de senaste åren har uppmärksammats utomlands. Bokens genomgång ger också förklaringar till situationen idag för en historie och samhällsintresserad läsekrets.
Här finns länkar till presentationer till boken på svenska, engelska och ungerska. De är i powerpoint-program.