Alkonyat Budapest felett

Budapest, 1944 ősze. Terror és konspiráció. SS-katonák, nyilasok, erősödő ellenállási mozgalom. A város egy része romokban. A Szovjet Hadsereg a kapuknál. A németek és a magyar nácik a Holocaust utolsó felvonására készülnek, hogy megsemmisítsék a maradék zsidó lakosságot is. Csendes belháború dúl a magyar nácibarát és a náciellenes erők között.
Július 9-én Budapest Keleti pályaudvarára megérkezik Raoul Wallenberg. Taxival megy a városközpontba, és azonnal beleveti magát a drámai zűrzavarba. Egy csapásra a város zsidó kisebbségének megmentéséért harcoló erők szövevényes hálózatában találja magát. A budapesti az utolsó jelentős még létező zsidó csoport a náci fennhatóság alatt álló Európában.
Az Alkonyat Budapest felett erről az 1944-45-ös nagyszabású mentőakcióról szól, egészen új fénybe helyezve Raoul Wallenberg munkásságát. Számos eddig ismeretlen tényt és eseményt mutat be, korábban nem publikált fényképekkel illusztrálva.

Az “Alkonyat Budapest Felett” a könyvem magyar forditása. 2015 március 11-én jelent meg a Libri kiadó által. Az eredti, svéd verzió 2013 májusában jelent meg.A könyv sok éves kutatásnak az eredménye. Az “Alkonyat Budapest felett”  arrol a küzdelemröl szól ami  ami az emberéletért folyt 1944-45-ben Budapesten. részletesen bemutatja a külömbözö semleges és magyar embermentö akciókat, és azokat az ellenállási csoportokat akik megprobálták megmenteni Magyarország becsületét. Ezentúl könyvem egy részben új képet fest Raoul Wallenberg tevékenységéröl és megmutatja hogy a budapesti svéd misszió korántsem csak humanitárius volt. A könyvem talán az elsö átfogó dokumnetáció a budapesti mentöakcioról és ellenállásról, sok új információval és korábban ismeretlen képpel.

A könyv kapható a könyvárusoknál 2015 márciusától és megrendelhetö az interneten a Libri kiadó honlapján keresztül.

A Libri kiadó prezentációja ;

Raoul Wallenberg a svéd követség titkáraként 1944. július 9-én érkezik meg a Keleti pályaudvarra, ahonnan taxija a budapesti zűrzavar kellős közepébe viszi. Wallenberg egy csapásra a náci fennhatóság alatt álló területek utolsó jelentős, még létező zsidó közössége, a fővárosi zsidóság megmentéséért harcoló erők szövevényes hálózatában találja magát.

A Svédországban élő magyar történész a skandináv után a hazai közönség elé tárja több éves kutatómunkájának eredményét, amely fontos és eddig ismeretlen tényekkel járul hozzá Raoul Wallenberg történetéhez.

Kovács Gellért történész, publicista, tanár. Magyarországon született, kilencéves kora óta Svédországban, jelenleg Stockholmban él. Több évig dolgozott Raoul Wallenberg tevékenységének és sorsának felderítésén magyarországi levéltárakban kutatva. Az Alkonyat Budapest felett azokon az egyedülálló adatokon alapul, amelyekre kutatásai során bukkant.