Artiklar

  Här nedan följer ett urval av de artiklar som jag skrivit och som har beställts, köpts och publicerats av olika tidskrifter. Mina artiklar rör 1900-talets historia, med en tonvikt på andra världskriget och militärhistoria. De artiklar jag skrivit försöker ta upp något mindre kända aspekt och teman, något som det inte redan skrivits spaltmeter om. Därför har jag inte skrivit om t.ex. D-dagen, som ju redan beskrivits många gånger. Det går bra att beställa en artikel av dem som redan skrivits eller ett föredrag om ett ämne inom mina kompetensramar. Jag tar även emot beställningar om att skriva artiklar. Detta gäller även D-dagen om så önskas. Kontaktuppgifter finns på första sidan. Tidskrifter som beställt artiklar är Militaerhistorie (Norge), Militär Historia, Pennan och Svärdet ( nätupplagan.)

Artiklar:

15 oktober 1944. 

Denna artikel berättar om det det hemliga och farliga spel som ledde till det s.k. Operation Panzerfaust. Denna operation som hindrade Ungern från att hoppa av kriget, föregicks av intriger, vilka även Raoul Wallenberg var en del av.

 

 

Slaget om Budapest 1944-45.

Detta slag var ett av de allra värsta under kriget, kallad av både tyskar och ryssar för ett “andra Stalingrad”, då striderna pågick i en tät stadsmiljö. Samtidigt som striderna mellan de två sidorna, pågick också flera andra “krig i kriget”. Ett var pilkorsarnas terror mot judar och andra, samt det hemliga kriget mellan pro och antinazistiska ungrare.

 

Ungerska armén 1919-1945.

Denna artikel berättar om den ungerska armén mellan de två  världskrigen, samt under den andra. Från 20-talets maskering av hemliga trupper, till 30-talets upprustning och katastrofen i Sovjet och i hemlandet mellan 1941-45. Artikeln innehåller också en unik sammanfattning över ungerska stridsfordon med flera svenska inslag.

 

 

Marskalk Tuchatjevskij-Den röde Napoleon.

Michail Tuchatjevskij var det militära geniet som blev arméchef vid 27 års ålder och bidrog till att den unga sovjetstatens nybildade armé kunde stå emot den vita övermakten. Han blev sedan överbefälhavare och skapade på 30-talet världens kanske modernaste och slagkraftigaste armé. Men Stalin var rädd för hans makt och rensade ut honom tillsammans med de bästa av arméns befäl. Även Tuchatjevskijs reformer skrotades, vilket fick ödesdigra konsekvenser fyra år senare.

 

De fördömda soldaterna-Sovjetmedborgare i tysk tjänst.

Artikeln handlar om de hundratusentals forna sovjetmedborgare som av olika skäl stred för tyskarna under andra världskriget. Dessa balter, kaukasier, ukrainare men också ryssar hade alla olika skäl, vissa tvingades andra gjorde det av övertygelse. Straffet för dem som kom i Sovjets händer igen blev fruktansvärt.

 

Raoul Nordling- Den okände svenske hjälten.

Det här är berättelsen om den i Sverige nästan helt ökände,  ” andra” svenske Raoul som spelade en nyckelroll i att rädda tusentals människor från döden och dessutom rädda Paris från meningslöd förstörelse i slutet av kriget. Den svenske konsuln blev en nyckelspelare i kampen mellan tyskar, allierade och fransk motståndsrörelse och en osannolik hjälte.

 

 

Artiklar under förberedelse:

Resningen i Prag i maj 1945. Andra världskrigets sista tragiska akt.

Blå divisionen- Francos reserverade tack för det tyska stödet. Spanska frivilliga i Sovjetunionen.

SA-  De brutala stormtrupperna som ville ha en andra revolution, men som utan samvetskval offrades av Hitler.

Pilkorsarna- de ungerska nazisterna. Stormaktsdrömmar slutar i terror på Budapests gator.

Järngardet- de rumänska nazisterna. Fanatiska nationalister, religiösa mystiker och bestialiska mördare.