Om mig…

Foto: Ode Lystrup Hodlekve 2013.

Jag är född i Ungern 1973 och kom till Sverige 1982 med min mor. Efter gymnasiet och värnplikten började jag studera vid Stockholms universitet och Lärarhögskolan i samma stad. Jag har även studerat på Södertörns Högskola, University of Glasgow, Skottland samt vid IHM Business School.

Foto: Kristina Hardi-Dull. 2022.

Parallellt med studierna under ungdomsåren har jag jobbat med organisations och ungdomsfrågor inom den ideella sektorn. Jag har jobbat som projektledare, seminarieorganisatör, internationell koordinator samt ordförande inom en organisation som bedrev internationellt volontärutbyte.

Jag har nu ca 25 års erfarenhet av att utbilda och undervisa. Jag har jobbat på grundskolor, gymnasier samt vuxenutbildning. Under min tidiga lärarkarriär jobbade jag ofta i mångkulturella skolor i Botkyrka och andra förorter i Stockholm. Det ställde höga krav på kommunikation, ledarskap och förmåga till att anpassa pedagogiken till nya utmaningar.

Som lärare har jag undervisat i bl.a. historia, samhällskunskap, geografi religionskunskap, psykologi och filosofi. Sedan 2008 har jag arbetat på Europaskolan i Strängnäs.

Även om jag har trivts som lärare, vill jag stå på flera ben och utvecklas ständigt. Därför har jag breddat mig genom att ägna mig åt historisk forskning och sedermera författande. Detta har möjliggjorts av bl.a. UD som mellan 2008-2012  bidrog med ekonomiskt stöd till mitt forskningsprojekt kring Raoul Wallenberg.

Som svensk-ungersk har jag alltid varit intresserad av Raoul Wallenberg, och funderat kring villkoren för hans uppdrag. 2009 bodde jag i Ungern för första gången i vuxen ålder och forskade i olika ungerska arkiv. Jag hittade många intressanta nya fakta kring Wallenbergs tid i Budapest, om förut okända händelser och kontakter som var avgörande för honom. Dessa fakta har sammanfattats i boken Skymning över Budapest som utkom på Carlssons förlag i maj 2013, och i ungersk översättning två år senare.

2017 upptäckte jag av en händelse de första rörliga bilderna på Raoul Wallenberg när jag tittade på ett nyhetsinslag på TV, något som blev en världssensation. 

Första rörliga bilderna på Raoul Wallenberg | Popularhistoria.se

Foto: SVT Kulturnyheterna.

Senare utkom jag med böckerna Sovjetskämt och C-byrån, den förstnämnda finns även på engelska och tyska. Jag delar min tid mellan lärarjobbet och författandet och allt som hör därtill med marknadsföring och publik verksamhet. Under fliken  ” Nyheter” går det att se vilka evenemang som jag deltar i. Det går även att boka mig för föreläsning med hjälp av de kontaktuppgifter som finns under första fliken.

Efter att ha bott i Stockholm nästan hela livet bor jag nu i Strängnäs med fru och två små barn, vilket gör att förutom jobbet och arbetet med böckerna är min fritid rätt begränsad, men om det går försöker vi njuta av naturen i Sörmland och det kulturella utbud som finns i Mälardalen.