Artiklar om C-byrån :

Spionerna i Riksby i strålkastarljuset

Nattliga flyglandningar. Svenska spioner. En intet ont anande lokalbefolkning. En ny spionroman? Nej, enligt författaren Gellert Hardi-Kovacs en högst verklig amerikansk-svensk militäroperation som utspelades i Bromma på 40-talet.

Författare. Gellert Hardi-Kovacs har skrivit om en militär operation i Riksby för snart 80 år sedan. Hardi-Kovacs har bland annat gått igenom handlingar i Krigsarkivet. Foto: Anders Gustafsson.

För snart 80 år sedan, i slutet av andra världskriget, pågick enligt författaren Gellert Hardi-Kovacs en hemlig militär operation i ett bostadsområde på Kvarnbacksvägen i Riksby. En operation som kunde ha slutat med förskräckelse. Enligt Gellert Hardi-Kovacs förvarades flera ton vapen och sprängmedel i husens källarutrymmen.

Grävt i arkiv

Historikern Gellert Hardi-Kovacs har grävt i svenska, amerikanska och brittiska krigsarkiv inför sin bok om den svenska underrättelsetjänstens så kallade C-byrå.

C-byrån arbetade i en ”gråzon”, enligt Gellert Hardi-Kovacs. Regeringen kände till den men hände något oförutsett förväntades regeringen frånsäga sig all kännedom om byrån.

– De var diversearbetare inom kontraspionaget, säger Hardi-Kovacs.

Bland annat inledde C-byrån ett samarbete med USA, som var i behov av vapendepåer i Sverige, för att förse norska motståndsrörelsen med vapen. I största hemlighet flögs vapen och sprängämnen till Bromma flygplats nattetid för vidare transport till hyreshusområdet i Riksby, för tillfällig förvaring i husens källarutrymmen.

– Amerikanska ambassaden hyrde källarlokaler, säger Hardi-Kovacs.

Svenska spioner

På plats på Bromma flygplats och i Riksby fanns svenska spioner från C-byrån, ifall någon nyfiken granne skulle se vad som hände och behövde lugnas ned, så att ingen fick för sig att det var fientliga spioner som förvarade vapen i källaren.

Strategisk plats. Riksby blev enligt författaren Gellert Hardi-Kovacs platsen där svenska och amerikanska underrättelsetjänsten samarbetade om vapentransporter under andra världskrigets slutskede. Foto: Anders Gustafsson

– Man var rädd för att det skulle ske explosioner, framför allt att det skulle bli panik bland de boende, säger Hardi-Kovacs.

Enligt honom skedde inga missöden.

– Det gick förvånansvärt bra.

Verksamheten pågick från hösten 1944 till sommaren 1945.Den totala mängden vapen och ammunition som hamnade i källarutrymmena i Riksby hade, enligt Gellert Hardi-Kovacs, räckt till att beväpna en division på 10 000 man. Fredrik Eriksson, docent i militärhistoria, bekräftar att vapen flögs in till Bromma av amerikanska flygvapnet, för utdelning till norska motståndsrörelsen. “Vapnen lagrades i Bromma och även på Lidingö”, skriver Fredrik Eriksson, i ett mejl till Mitt i. Om vapen och ammunition också förvarades i källare i hyreshus i Riksby, har Fredrik Eriksson ingen kunskap om, men skriver att det är “mycket sannolikt att så är fallet.

Tog flera år. Det tog Gellert Hardi-Kovacs åtta år att skriva boken “Hemligast av alla C-byrån”. Foto: Anders Gustafsson

Gellert Hardi-Kovacs hoppas att hans bok ska bli läst.

– Det är en viktig del av Sveriges samtidshistoria som varit ganska okänd fram till nu.

Spionchef. Helmuth Ternberg, en av C-byråns chefer, här förklädd under sitt alias Georg Robert Bross. Foto: Krigsarkivet.

Bromma – ett spionnav.

Bromma flygplats var Stockholms enda internationella flygplats under 40-talet. Gellert Hardi-Kovacs uppger att flygplatsen kryllade av spioner. För att tyska spioner inte skulle få kännedom om transporterna flög amerikanerna in vapen till Bromma nattetid. Vapnen fördes troligen vidare med lastbil genom en bakre entré från flygplatsen, till Linta gårdsväg för vidare transport till källare i Riksby och depåer i Ulvsunda.

Hemligast av alla C-byrån – Berättelsen om Sveriges hemliga underrättelse under andra världskriget ges ut av Carlsson bokförlag.

Anders Gustafsson

anders.gustafsson@mitti.se